Դիմել մեզ

Սալմոնելոզ. ինչպես է տարածվում, և ինչպես կանխարգելել

Սալմոնելոզ. ինչպես է տարածվում, և ինչպես կանխարգելել

28.06.2025
Սալմոնելոզ. ինչպես է տարածվում, և ինչպես կանխարգելել

Սալմոնելոզը տարածված վարակային հիվանդություն է, որը հարուցվում է Salmonella տեսակի բակտերիաներով։ Սալմոնելլաները հիմնականում ախտահարում են մարդու ստամոքսաղիքային համակարգը:  Ոչ տիֆային սալմոնելոզը աշխարհում լուծային հիվանդությունների 4 հիմնական պատճառներից մեկն է:

        

Համաճարակաբանություն

Սալմոնելային վարակը տարածված է ամբողջ աշխարհում և սովորաբար փոխանցվում է աղտոտված սննդի կամ ջրի միջոցով, հատկապես՝ հում կամ թերեփված միս, թռչնամիս, ձու, կամ ձու կամ կաթ պարունակող այլ մթերքներ ուտելիս։ Հնարավոր է նաև վարակի փոխանցում կենդանիների հետ անմիջական շփման միջոցով։

 

Հիվանդությունը հանդիպում է տարվա բոլոր եղանակներին, սակայն ավելի հաճախ հանդիպում է ամռան ամիսներին՝ տաք եղանակը և սառնարանում չպահվող սնունդը ստեղծում են իդեալական պայմաններ սալմոնելայի աճի համար։

 

Կլինիկական ընթացք

Հիվանդության գաղտնի շրջանը կարող է տևել 6 ժամից մինչև 6 օր (հիմնականում՝ 8-72ժ)։ Երբեմն սալմոնելոզով վարակված մարդիկ կարող են գանգատներ չունենալ։

Ախտանշանային հիվանդության  դեպքում հիմնական նշաններն են՝

  • Փորլուծություն (ջրային, երբեմն արյան կամ լորձի պարունակությամբ)
  • Ցավեր որովայնում
  • Ջերմության բարձրացում
  • Սրտխառնոց, փսխում
  • Դող, սարսուռ
  • Գլխացավ

 

Սալմոնելոզային վարակի ախտանիշները սովորաբար տևում են մի քանի օրից մինչև մեկ շաբաթ, փորլուծությունը կարող է ավելի երկար տևել: Որոշ դեպքերում փորլուծությունը կարող է առաջացնել ծանր ջրազրկում և անհապաղ բժշկական օգնության կարիք:

 

Երբեմն սալմոնելոզային վարակը կարող է գեներալիզացվել՝ առաջացնելով սեպտիցեմիա (արյան վարակում), կամ ներքին օրգան համակարգերի, առավել հաճախ՝ միզուղիների, ոսկրերի, հոդերի, ուղեղի ախտահարում։

 

Ռիսկի խմբեր

Յուրաքանչյուր անձի մոտ կարող է զարգանալ սալմոնելային վարակ, սակայն որոշներն առավել բարձր ռիսկի խմբում են հիվանդության զարգացման և դրա ծանր ընթացքի համար՝

 

  • 5 տարեկանից փոքր երեխաները (հատկապես մինչև 1տ)
  • 50 տարեկան և բարձր տարիքի մեծահասակները, որոնք ունեն քրոնիկ հիվանդություններ
  • 65 տարեկան և բարձր տարիքի մեծահասակները
  • Աղիների բորբոքային հիվանդություն ունեցողները
  • Ճնշված իմունային համակարգ ունեցողները
  • Միջազգային ճանապարհորդները

 

Ախտորոշում

Սալմոնելոզի հաստատման համար իրականացվում են լաբորատոր հետազոտություններ՝

  • մանրէի անջատում թարմ արտազատված կղանքից, արյունից կամ սինովիալ հեղուկից,
  • բարձր զգայունությամբ այլ թեստերի կիրառում՝ արագ անտիգենային թեստեր, ՊՇՌ հետազոտություն։

 

Բուժում

Դեպքերի մեծամասնությունում սալմոնելոզը ինքնալավացող է, և այս վարակի դեպքում ռուտին հակաբակտերիալ թերապիա չի նշանակվում։

Կարևոր է պացիենտների ճիշտ խնամքը և ջրաէլեկտրոլիտային բալանսի կարգավորումը։ Հակաբիոտիկներով բուժման կարիքը գնահատվում է մասնագետի կողմից՝ հաշվի առնելով հիվանդության ծանրության աստիճանը, բարդությունների առաջացման ռիսկերը և կլինիկո-լաբորատոր ցուցանիշները։

 

Կանխարգելում

  • Լվանալ ձեռքերը
  • Պահպանել սննդի պատրաստման անվտանգության կանոնները
  • Միսն ու ձուն ենթարկել բավարար ջերմային մշակման
  • Լավ լվանալ հում վիճակում օգտագործվող մթերքները՝ միրգ, բանջարեղեն
  • Խուսափել չպաստերիզացված կաթի օգտագործումից

 

Հիշեք՝ սալմոնելյոզը կարելի է կանխարգելել պարզ հիգիենիկ սովորություններով։ Փորլուծության դեպքում անհրաժեշտ է շատ հեղուկներ ընդունել, իսկ գանգատները երկար պահպանվելու պարագայում՝ չզբաղվել ինքնաբուժմամբ, այլ դիմել մասնագետի։